HTML

Szösszenetek

Észlelések egy absztrakt világból...

Friss topikok

2010.05.10. 21:47 Maitri

Tudtad, hogy...?

Az Antarktisz 16,5 millió km2 terültet fed le, (Magyarország száznyolcvanszorosa), amit a tengeren 1,5 millió km2 gleccser hosszabbít meg. A hatodik kontinens egyedülálló megfigyelési pont a légköri és időjárási jelenségek nyomon követésére, mivel a jég képződése folyamán magába zárta a levegőt, így a Föld éghajlatának több millió éves történelmét őrizte meg. A globális felmelegedés hatására csak súlyosbodik a sarki jelenség olvadása. Az 1960-as években a jégmező átlagos vastagsága 3,12 méter volt, ami a ’90-es évekre 1,8 méterrel csökkent. A veszély közvetlenül érinti a hegyvidéki ökoszisztémákat is a hőmérséklet-emelkedés miatt. A gleccserek olvadása – a Kilimandzsáró negyven év alatt gleccsereinek 55% -át veszítette el – számos lakott területet is fenyeget. 1970-ben Peruban a Huascarane gleccseréről levált sziklák és jégtűk legkevesebb 15 000 ember halálát okozták.

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 100 év múlva sok hegyvidéki gleccser, köztük az egyesült államokbeli Glacier Nemzeti Parkéi is, teljesen etűnik a Föld színéről.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: világ érdekesség antarktisz gleccser déli sarkvidék jéghegyek óriásalka hatodik kontinens


A bejegyzés trackback címe:

https://szamszara.blog.hu/api/trackback/id/tr531991104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Analytics
süti beállítások módosítása