HTML

Szösszenetek

Észlelések egy absztrakt világból...

Friss topikok

2010.06.03. 12:55 Maitri

Tudtad, hogy...? # 2

Jordánia stratégia fontosságú pozíciót foglal el a Mediterráneum és a Vörös tenger között.

A Kr.e.7.század folyamán nomád, kereskedő nabaténeusok telepedtek meg itt.

Az ország déli részén, hat karavánút találkozásánál húzódó rózsaszín és sárga homokkő sziklákba vésték Petra nevű fővárosukat, melynek neve görögül „követ” jelent.

A nabaténeus civilizáció ritka árucikkek (arábiai tömjén, indiai fűszerek, egyiptomi arany, kínai selyem, núbiai elefántcsont) piacát uralta, és gazdagodott a karavánutak megadóztatásaiból, mielőtt 106-ban Róma fennhatósága alá került.

A Kr.e.1. és 3. század közt épített Ed-Dier temploma impozáns méreteivel (42 méter magas, 45 méter széles) uralja a mintegy nyolcszáz petrai műemléket.

A nabaténeus civilizáció hanyatlása után keresztény hívők foglalták el, innen az Ed-Dier név is, ami kolostort jelent.

1985-óta a Világörökség listáján szereplő Petra néhány éve aggasztó problémákkal áll szemben: a talajvízben oldott ásványi sók a kapillárisokon keresztül elérték az építmények talapzatát, felszívódnak a kövekbe, és beomlasztják. Ugyanakkor a szél is hozzájárul a jelentős pusztításához.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vörös tenger jordánia világörökség petra ed dier temploma ma’ an régió érdekes tájak


A bejegyzés trackback címe:

https://szamszara.blog.hu/api/trackback/id/tr382053251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Analytics
süti beállítások módosítása