HTML

Szösszenetek

Észlelések egy absztrakt világból...

Friss topikok

2010.11.26. 18:41 Maitri

Akár a gombák!

Kolostorában egy reggel fellármázta Lin-csi apátot egy ifjú szerzetes.
- Apát! Apát ! Megvilágosodtam ! Ma hajnalban Buddhává váltam!
-Mit beszélsz szerzetes?! - dörzsölgette a szemét Lin-csi.
- Buddha vagyok apát! Buddha!
- Na ne mond! Honnan veszed?
- Átlátom a valóság titkát, ismerem az okokat és a törvényt! Megszabadultam a vágyak indulatától, a létezés indulatától, a tudatlanság indulatától. Legyőztem a születést, legyőztem a halált. Többé nem kell erre a világra kerülnöm. Buddha vagyok tehát - állította magáról nagy komolyan a szerzetes, majd titokzatoskodva megkérdezte. - Mondd, mit kell most tennem apát?
- Reggeliztél már? - emelte rá álmosan a tekintetét Lin-csi.
- Nem reggeliztem.
- Nos, akkor menj és reggelizz meg, mert nagy munka vár rád!
- Megyek apát!
- Ha megreggeliztél, húzódj vissza a celládba, és ne is lássalak csak vacsoránál. Ezentúl mindig csak reggelizzél és vacsorázzál, közben pedig láss hozzá a szútrák és a sásztrák olvasásához. Kezdd el ma már! Vedd először a Hármas Kosár középső könyvének 5000 szútráját, ezek között is olvasd legfigyelmesebben a Tökéletes Bölcsesség szútráját. Fontos lesz még az Igaz Törvény Lótusza, valamint a Nirvána szútra, a Gyémánt szútra, a Szív szútra. Ugyancsak lényegesek a Végtelen Sugárzás Kristálytiszta Országáról szóló szútrák, az átváltozás szútrái, a fegyelem szútrái és a bűnvallomás szútrái. Nem kevésbé alapvető az Aranyos Szőrű Oroszlánon Ülő Mandzsusri Bóddhiszattva Kristálytiszta Országáról szóló szútra, valamint az Aranyfény szútra és a jóga szútrák. Mindezek után tanulmányozd még a harmadik pátriárka alapvetéseit és szútramagyarázatait, A Tizenkét Kapu Könyvét, a Száz Írás Könyvét meg az Arany Oroszlán Könyvét. Nos ezek a legsürgősebb olvasmányok. Öt esztendőt adok a tanulmányozásukra. A továbbiakat majd megbeszéljük azután. Egy Buddha legyen művelt! Ez nálam szabály. "Vess el minden írást, de előbb olvass el minden írást!" - mondták a régiek. Hát adj magadra te is! Tartsd be a szabályt! Nehogy csak dísznek legyen az a Buddhaság! - szólt Lin- csi apát , azután visszafeküdt az ágyába. Mielőtt elaludt, még töprengett, vajon mitől teremnek újabban a Buddhák ilyen szaporán. Akár a gombák!"

Szólj hozzá!

Címkék: buddhizmus filozófia tanmese megvilágosodás buddha lin csi apát


A bejegyzés trackback címe:

https://szamszara.blog.hu/api/trackback/id/tr402468876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Analytics
süti beállítások módosítása