HTML

Szösszenetek

Észlelések egy absztrakt világból...

Friss topikok

2010.09.09. 13:09 Maitri

A halál és haldoklás fázisai

Amikor valaki beteg lesz, és közlik vele azt a tényt, hogy betegsége gyógyíthatatlan, megfigyelések alapján a páciensekben elindul egy folyamat, egy olyan szakasz, amin minden esetben keresztülmennek, a halálos betegség diagnosztizálásától a halál tényének elfogadásáig.

 

A halál és haldoklás fázisai:

 

Az első fázis, amikor a beteg megtudja, hogy gyógyíthatatlan betegsége van.
Ekkor felmerül benne az elutasítás.
Ez a hárítás időszaka, hiszen még nem készült fel arra, hogy szembe nézzen a betegségével. Nem fogadja el a gyógyíthatatlanság diagnózisát, tagadja, ám idővel a sokkos állapot után - képes valamilyen szinten szembesülni vele.

A második fázis a düh szakasza. Amikor szembesül azzal, hogy az állapota súlyos, rendszerint megváltozik a viselkedése: dühössé, vádaskodóvá válik.

Felteszik a logikus kérdést: „miért pont én?”. Nehéz ezt az állapotot elfogadni és feldolgozni mindazoknak, akik a beteg környezetében vannak, de ha megpróbálják beleélni magukat az ő helyébe, könnyebb lesz megtalálni a megfelelő hangot.

A harmadik fázis az alkudozás szakasza. Most már úgy hiszi, hogy bizonyára oka van annak, hogy éppen neki kell meghalnia. A beteg felajánlásokat tesz, alkudozni kezd. Szeretne még néhány fájdalommentes napot, az élete meghosszabbítását.

Időt akar így nyerni egy kijelölt dátumig vagy eseményig. Ez az alkudozás leggyakrabban - bár sokszor titokban - Istennel történik.

A negyedik fázis a depresszió szakasza.  Amikor a beteg szembesül azzal, hogy nincs tovább, nem lát több lehetőséget maga előtt, nem maradt remény a gyógyulására - végtelen szomorúságot érez. Szomorúsága a befelé fordulástól a súlyos depresszióig fokozódhat. Két fajta depresszió kialakulását figyelték meg a betegeknél, az egyik, ami a múltban történt veszteségek következménye, míg a másik a küszöbön álló halál veszteségeinek jelzője.

Az ötödik fázis a belenyugvás szakasza. A beteg egyre többet gondol közeledő halálára. Nem érdeklik a hétköznapi élet eseményei, lekötik a saját érzései. Legfőképpen nyugalomra vágyik.

  

 

Szólj hozzá!

Címkék: halál betegség depresszió düh belenyugvás alkudozás elutasítás haldoklás gyógyíthatatlan szakaszok


A bejegyzés trackback címe:

https://szamszara.blog.hu/api/trackback/id/tr602282659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Analytics
süti beállítások módosítása