HTML

Szösszenetek

Észlelések egy absztrakt világból...

Friss topikok

2009.11.12. 15:45 Maitri

Éhezés

A mai társadalmunkban, rákényszerítenek bennünket a pazarló vásárlásra.

Valljuk be, fogyasztói társadalom lettünk.

Az oly rövid idő alatt elszaporodott hipermarketek, bevásárlóközpontok „varázsa”, ahol egy helyen kaphatunk meg mindent, sokszor hajt bele minket felesleges dolgok megvásárlásába.

Egy vásárlás alkalmával, bizony sokszor –sokszor kerül olyan dolog a kosarunkba, amit éppen akkor, nem is akartunk megvenni.

És sajnos, így van ez az élelmiszerek mennyiségével is.

Veszünk, mert úgy gondoljuk, szükségünk van rá, de sokszor eltúlozzuk a mértéket.

Hisz ha már ott vagyunk, akkor veszünk ebből is egy kicsit, meg abból is egy kicsit. Kicsit többet is, mint amit elfogyasztunk.

De nem baj, mert ha megmarad, akkor kidobjuk, és veszünk frisset, a legközelebbi vásárlásunk alkalmával.

Természetesen kinek mit enged meg a pénztárcája, vagy éppen ki mit tart fontosnak.

Legyen az étel, ital, ruha, vagy szórakoztató eszköz.

Nézzük meg csak egy hipermarket zöldségrészlegét, ahol a bőséges kínálat mellett, (túlkínálat) a féktelen pazarlás is látható. Töménytelen mennyiségű zöldség, gyümölcs, halmokban, sokszor rohadtan, fonnyadtan. Na és persze ugyan azon az áron, mintha friss és egészséges termék lenne. Ha pedig nem veszi meg a kedves vevő, megy a szemétbe.

 

Amikor valami már nem olyan friss, és az élvezeti értéke számunkra, már nem megfelelő, akkor ugye mi is nyugodt szívvel dobjuk ki azt a kukába.

Eközben pedig talán eszünkbe sem jut, hogy a világban, hány olyan ember lehet, aki szívesen megenné, a mi kidobott ételünket. (Tisztelet a kivételnek!)

 

Az élelmezési világhéten tartott konferencián, (2009. október 12.) a szakemberek kijelentették, hogy 1 milliárd 20 millió ember éhezik a világon.

A világgazdasági válság miatt, ez a szám csak növekszik.  

A legsúlyosabb gondok 2007-ben kezdődtek, amikor az áradások és aszályok miatt a világ számos pontján kevés gabona termett. Emiatt az élelmiszerárak drámaian megemelkedtek. A másik ok az volt, hogy sok mezőgazdasági terményből bioüzemanyagot állítottak elő, ami szintén befolyásolta az élelmiszerárakat. A problémát súlyosbítja a klímaváltozás is, ami számos kihívás elé állítja a mezőgazdaságot, különösen a szegény afrikai országokban, valamint Latin-Amerikában és Ázsiában, de érezteti a hatását Kelet-Európában is.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), megteszi a szükséges lépéseket. Hogy változtasson és segítsen azon országokban, ahol a legnagyobb szükség van rá.

 

És hogy mi, fogyasztók, mivel tudunk ehhez hozzájárulni?

Elsősorban a tudatosabb vásárlással. Tervezzük meg figyelmessen a vásárolni kívánt élelmiszerek listáját!

Csak azokat a dolgokat tegyük a kosarunkba, és annyit, amire igazán szükségünk van, amit gondosan felírtunk a listánkra, és biztosan elfogyasztunk!

Így elkerülhetjük a mértéktelen pazarlást, az élelmiszerek rákromlását, és felesleges kidobását.

 

Ne pazaroljunk! Gondoljunk emberek milliárdjaira, akik szintén szeretnének jóllakni!

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: világ pazarlás éhezők


A bejegyzés trackback címe:

https://szamszara.blog.hu/api/trackback/id/tr451520423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Analytics
süti beállítások módosítása