HTML

Szösszenetek

Észlelések egy absztrakt világból...

Friss topikok

2009.12.28. 09:15 Maitri

Didgeridoo

Ez a csodálatos hangszer egy éve ejtett rabul különleges hangjával. Mindig elvarázsol egy jó didgeridoo játék, és sokszínűsége, páratlan hangzása megunhatatlanná teszi.

 

A hangszer az észak-ausztráliai őslakosok hangszere.

A hagyományos didgeridoo a termeszek által kivájt eukaliptusz fatörzsből vagy ágból készül.

(bár készítenek műanyag csőből is)

Ürege általában kónikus („kúpszerű”), azaz a befúvás helyén kisebb keresztmetszetű, mint az alsó végén. A befúvó rész peremére gyakran méhviaszt tesznek, melynek segítségével a játékos a rést a saját szájához tudja igazítani.

A hangszer formája, hosszúsága, végének nagysága, és az anyaga határozza meg hogy milyen hangon fog megszólalni.

Megszólaltatása; a zenész a hangszer szűkebb keresztmetszetű végét összeszorított ajkaihoz illeszti, miközben levegőt présel át közöttük (mint mikor a gyerekek autóval játszanak, és közben berregnek). Az ajkak rezgésbe jönnek, periodikus nyomásingadozást előidézve, a cső mint rezonátor visszahat rájuk, ugyanakkor felerősíti rezgésük bizonyos összetevőit. A termeszek által rágott szabálytalan, nagyjából kúpszerű furat miatt a cső által felerősített részhangok nem felelnek meg teljesen a felhangsornak, de ezt nem tekintik hátránynak, sőt ettől lesz érdekesebb, gazdagabb a hangzása.

A hangszert a körlégzés révén megszakítás nélkül lehet megszólaltatni akár órákon keresztül is. Mivel nagyon kis mennyiségű levegő is elég a hangkeltésre, megoldható, hogy a gyors, orron át történő levegővétel alatt a szájüregben tartalékolt levegőt használják a megfúvásra.

A hangszer ezáltal monoton, burdonszerű hangot ad ki, de hangzása többféle módon gazdagítható, variálható.

Megfelelő gyakorlással a technika (körlégzés) jól elsajátítható. És igazán páratlan érzés, amikor az ember megtudja szólaltatni a hangszert, és az ajkak feszességével illetve a levegő játékával tud különböző hangokat varázsolni vele.

 

Nálunk tavaly jelent meg az első magyar didgeridoo lemez, Martin Balázs és Kerekes János duója által. A lemez igazán remek lett. Volt szerencsém élőben meghallgatni őket, varázslatos volt!

Itt lehet egy kis ízelítőt kapni belőle:

 

www.myspace.com/gudanjabro

 



Szólj hozzá!

Címkék: zene hangszer didgeridoo autentikus


A bejegyzés trackback címe:

https://szamszara.blog.hu/api/trackback/id/tr841624508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Analytics
süti beállítások módosítása