HTML

Szösszenetek

Észlelések egy absztrakt világból...

Friss topikok

2010.01.26. 18:10 Maitri

Hélium

Bizonyára sokaknak ismerős Lionel Richie -nek ez a száma, amit most itt, egy kis hélium segítségével ad elő:)

Amúgy a hélium tömege könnyebb a levegőnél, mert kevesebb protonból, neutronból és elektronból épül fel, mint a levegő nagyobb részét kitevő nitrogén és oxigén.

Ezért töltik fel vele a lufikat is, hogy az-az ég felé szálljon, és ne a föld felé.

A lufiból be-szippantott héliumban a hang gyorsabban terjed, a hangszalagok rezgésének frekvenciája nagyobb lesz, mint a levegő belégzése esetén.

Így lesz a kiadott hang magasabb, és viccesebb.

Kis mennyiségben ez a hélium az egészségre nem veszélyes. Azonban szem előtt kell tartani, hogy amikor a tüdőnkben hélium van, akkor nem jut hely a levegőnek, és így megfosztjuk szervezetünket az oxigéntől. Ezért ne vigyük túlzásba, mert az agyi oxigénhiány tünetei jelentkezhetnek.

Viszont héliumos palackból ne próbáljuk meg ugyanezt, mert a nagy nyomású gáz belégzésekor komoly tüdősérülés keletkezhet!     

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene lufi elektron hello hélium neutron lionel richie proton vicces hang héliumos lufi hang


A bejegyzés trackback címe:

https://szamszara.blog.hu/api/trackback/id/tr531704365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Analytics
süti beállítások módosítása