HTML

Szösszenetek

Észlelések egy absztrakt világból...

Friss topikok

2010.07.25. 17:50 Maitri

Te válogass!

“És neveld lelked kérlelhetetlen igényérzetre.

Ez a legfontosabb. A tömegek világa csak mohó, de nem igényes.

Te maradj mértéktartó és igényes. A világ egyre jobban hasonlít egyfajta

Woolworths-áruházra, ahol egy hatosért megkapni mindent, silány kivitelben,ami az élvező hajlamú tömegek napi vágyait gyorsan, olcsón és krajcáros minőségben kielégítheti. Ennek a tömeg-kielégülésnek veszélyei már mutatkoznak, az élet és a szellem minden területén.

Egy kultúra nemcsak akkor pusztul el, ha Athén és Róma finom terein megjelennek csatabárddal a barbárok, hanem elpusztul akkor is, ha ugyanezek a barbárok megjelennek egy kultúra közterein és igény nélkül nagy keresletet, kínálatot és árucserét bonyolítanak le.

Te válogass. Ne finnyásan és orr fintorgatva válogass, hanem szigorúan és könyörtelenül. Nem lehetsz elég igényes erkölcsiekben, szellemiekben. Nem mondhatod elég következetesen: ez nemes, ez talmi, ez érték, ez vacak. Ez a dolgod, ha ember vagy, s meg akarod tartani ezt a rangot.”

 

(Márai Sándor: Füves könyv – Az igényről)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: filozófia gondolatok mindennapok ember márai sándor igény mértéktartó


A bejegyzés trackback címe:

https://szamszara.blog.hu/api/trackback/id/tr862175084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Analytics
süti beállítások módosítása