HTML

Szösszenetek

Észlelések egy absztrakt világból...

Friss topikok

2009.12.26. 15:41 Maitri

Amit a cékláról tudni érdemes!

Itt van a fincsi cékla ideje. Mindenki ismeri, de mégis általában mint savanyúság jut az eszünkbe.

Pedig a cékla rengeteg más dolgot is tartogathat, ha egy kicsit eleresztjük a fantáziánkat.

Önálló saláta ételként is remek dolgokat készíthetünk belőle, kicsit megspékelve különböző hozzávalókkal, vagy nyersen más egyéb gyümölcsökkel turmixolva remek vitamin bombát állíthatunk elő belőle.

Aki nem kóstolta eddig, tegyen egy próbát, és ízlelgesse, az igazán különleges ízvarázzsal rendelkező rubintvörös gumókat, és barátkozzon meg vele!

A cékla az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag- forrásunk lehet a téli hónapokban. 

Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb "gyógyító növény" a zöldségek között.

Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül, gazdag még kalciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban.

Gazdag folsav tartalma végett kismamáknak is nagyon ajánlott. Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy rendszeres cékla-lé (fél liter naponta) fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet.

A nyers cékla gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél és gyomorrák ellen.

A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.

A cékla-lé sárgarépa-lével keverve, például kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő, ám ajánlatos - különösen eleinte - több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a cékla-lé rendszeres fogyasztása. 

Jó tudni, hogy a céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát. Cékla-lével ezenkívül tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorban és a bélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Enyhe hashajtó hatása is jótékony lehet. A cékla cukor tartalma magas, mégis alacsony a kalóriája – ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás.

A cékla hangulat javító – betaine tartalma jó közérzetet biztosít,  így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.

Én rendszeres céklarépa vásárló vagyok, így tapasztalatból tudom ajánlani, hogy ha lehet, akkor részesítsük előnyben a kicsi-apróbb vagy közepes méretű gumókat, mert ezek sokkal édesebbek, és puhább húsúak.

 

Ezen információk után beláthatjuk, hogy a természet igazi csodája van a birtokunkban, és fogyasztása rendkívül hasznos és kellemes lehet szervezetünk számára.

Mindenkit szívből tudok bíztatni a rendszeres fogyasztására!

És még egy apró megjegyzés; a cékla nagyobb mennyiségben való fogyasztása után másnap nem szabad elfelejtenünk, hogy mit is ettünk, nehogy riadalmat keltsen bennünk!:)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: vitamin cékla népi gyógyászat


A bejegyzés trackback címe:

https://szamszara.blog.hu/api/trackback/id/tr801624229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Analytics
süti beállítások módosítása