HTML

Szösszenetek

Észlelések egy absztrakt világból...

Friss topikok

2009.12.30. 16:39 Maitri

Telihold

Egy hónapban általában egyszer van telihold. A decemberi hónap érdekessége, hogy az év utolsó napján lesz a hónap második teliholdja. Ezt a jelenséget a Hold mozgása okozza, amikor is 29,5 nap alatt jut el kétszer ugyanabba a fényfázisba. Ezen ritka jelenséget a szakmabeliek „kék holdnak” nevezik, természetesen nem a színe miatt.

Az angol nyelvben a „once in a blue moon” kifejezés (jelentése: nagyon ritkán) utal arra, hogy a jelenség nem túl gyakori. Bár előfordult már, hogy vulkáni kitörés hatására bizonyos ideig kék színe volt a holdnak. Ugyanis a kitörés során keletkezett hamu elérte a Föld légkörének tetejét, és éppen alkalmas volt arra, hogy leárnyékolja a piros színt, így a Hold a hamufelhőn keresztül kéknek látszott.

És hogy még izgalmasabb legyen az év utolsó napja, a teliholdhoz részleges holdfogyatkozás is párosul, még ha csak kis mértékű is. A részleges fogyatkozás magyar idő szerint este 7 óra 52 perckor kezdődik és 8 óra 52 perckor ér véget. Csúcspontján, este 8 óra 23 perckor a holdkorong átmérőjének 8 százaléka fog a Föld félárnyékában állni.

A Hold Földre gyakorolt hatása, leginkább a tengerek apály és dagály jelenségében mutatkozik meg. De a Hold energiája, amit felénk közvetít érzékenységünktől függően, befolyásol bennünket, és hatással van ránk.

A Hold amúgy ősidők óta foglalkoztatja az embereket. A természeti népek nagyon fontos szerepet tulajdonítottak neki, és alakították életüket a hold fázisai szerint.

A Hold folyamatosan vándorol, és változó holdfázisokon megy keresztül. Hol növekszik, hol fogy, hol pedig teljes kerekségében mutatkozik meg előttünk. Ezek a fázisok eltérő hatással vannak ránk, mivel mind a 12 csillagászati állatövi jegyen keresztülvándorol, ezáltal pedig hangulatunkra, lelkiállapotunkra is befolyással van.   

Teliholdkor a Föld a Hold és a Nap közzé kerül, vagyis ilyenkor a Hold és a Nap egymással szemben állnak, ezáltal befejeződik a Hold Föld körüli „ideiglenes” útja.

Ennek hatását saját egészségi és lelki állapotunkon tapasztalhatjuk. Ekkor álmatlanság gyötörhet egyeseket, a negatív gondolatok könnyebben megtalálják a hozzánk vezető utat, gyakran vagyunk megmagyarázhatatlanul idegesek, feszültek és minden apróságon kiakadunk.

Érdemes ilyenkor egy kicsit jobban odafigyelni, és akár számítani rá, főleg ha havi rendszerességgel érezzük negatívabb hatását.

 

Szólj hozzá!

Címkék: energia telihold holdfogyatkozás


A bejegyzés trackback címe:

https://szamszara.blog.hu/api/trackback/id/tr371633076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Analytics
süti beállítások módosítása