HTML

Szösszenetek

Észlelések egy absztrakt világból...

Friss topikok

2010.02.03. 15:49 Maitri

Kína és Barack Obama

 

 

 

 

Kína a kapcsolatok megromlásával és egyéb következményekkel fenyegeti az USA-t, mert nem tetszik neki, hogy Barack Obama elnök hamarosan fogadja a dalai lámát.

Kína szerint a találkozó aláássa az amerikai-kínai kapcsolatokat.

"A dalai láma nemzetközileg elismert vallási és kulturális vezető, és az elnök találkozni fog vele ebbéli minőségében" - közölte Bill Burton fehér házi szóvivő.

 

Obama egyszer már engedékeny volt Kínával a dalai láma ügyében. Tavaly novemberi pekingi útja előtt ugyanis nem fogadta a tibeti vezetőt, aki októberben Washingtonban tárgyalt. Hosszú idő után Obama volt az első elnök, akihez nem nyert bebocsátást a láma.

 

Obamáék akkor nem akarták, hogy a találkozó árnyékot vessen a már tervbe vett kínai útra, de az nem volt egyértelmű, hogy a találkozót kínai kérésre vagy saját diplomáciai érdekeik miatt halasztották el.

 

Kína és a dalai láma képviselői legutóbb a hétvégén folytattak tárgyalásokat, de nem jutottak dűlőre. A száműzetésben élő tibeti buddhista vallási vezető függetlenséget nem, csupán szélesebb körű politikai és kulturális autonómiát szeretne a tibetieknek. Peking szerint azonban nem tárgyalhat a hatmilliós tibeti népesség nevében, ezért csupán a láma saját személyes helyzetének rendezéséről hajlandóak tárgyalni.

(forrás: origo.hu)


Nehéz megérteni Kína álláspontját. Nem elég nekik, hogy szinte a tibetiek már lélegzethez sem jutnak miattuk, most pedig már másokat is fenyegetnek, ha bármilyen kapcsolatba is kerülnek velük. Még ha csak csupán diplomáciai látogatásról van is szó.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kína buddhizmus tibet diplomácia dalai láma barack obama


A bejegyzés trackback címe:

https://szamszara.blog.hu/api/trackback/id/tr201726877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Analytics
süti beállítások módosítása