HTML

Szösszenetek

Észlelések egy absztrakt világból...

Friss topikok

2010.04.21. 21:13 Maitri

Tabata

A mozgás kell az ember életében. Olyan ez testünknek, mint egy gépnek az olaj.

A jó működéshez folyamatosan karban kell tartanunk magunkat.

Mozgás, nyújtás. Fontos kellékek az egészséges működéshez.

Viszont ha nincs időd, és pénzed edzőterembe járni, és a futás sem az erősséged, akkor itt van neked ez a 4-5 perces edzésprogram, amivel fitten tarthatod magad!

A módszer neve a Tabata. A tokiói Izumi Tabatától kapta, aki a szülőatyja ennek a gyors és intenzív mozgásformának.

A Tabata titka a rövid ideig tartó intenzív terhelés és a szünetek váltakozása: az egyszerű gyakorlatokból nyolc húsz másodperces sorozatot kell végezned, tíz másodperces szünetekkel!

A gyakorlatsorozat igazán intenzív. A gyakorlatok variálhatóak és heti 2-3 alkalommal végezhetjük. (persze ki hogy bírja)

Érdemes megnézni az állóképességünket, és ha nem bírjuk akár egy kicsit lassítani.

Az egészséges határok betartása nem fog rontani az önbecsülésünkön, és szépen fokozatosan növelhetjük az intenzitásunkat.

Mindenkinek úgy kell elvégeznie, hogy az még örömteli és ne szenvedés legyen, és tudja mi az ami még jólesik neki.  

 

Példa egy gyakorlatsorozatra:

 

 1.gyakorlat:
Feküdj hanyatt, hajlítsd be a térdeidet, és tarkóra tett kézzel végezz felüléseket húsz másodpercig - fontos, hogy amíg a húsz másodperc tart, egy pillanatnyi szünetet se engedélyezz magadnak! Ha letelt az idő, pihenj tíz másodpercet, majd még hétszer ismételd meg a gyakorlatot!

2. gyakorlat:
Végezz fekvőtámaszokat húsz másodpercen keresztül úgy, hogy közben egy percet se pihenjenek a karizmaid - a gyakorlaton úgy könnyíthetsz, ha a térdeidet leteszed a talajra! Ha kész vagy, pihentesd és nyújtsd mega karizmaidat tíz másodpercig!

3. gyakorlat:
Ehhez a gyakorlathoz szükséged lesz egy ugrókötélre: húsz másodpercig megállás nélkül ugrókötelezz páros vagy váltott lábbal. Tíz másodpercig pihenj és végezz egy-két nyújtást, majd még hétszer ismételd meg a gyakorlatot!

4. gyakorlat:
Állj széles terpeszbe, nyújtsd előre a karjaidat, mindkét kezedbe fogj egy-egy súlyzót, és végezz guggolásokat egyenes háttal. Figyelj arra, hogy ne lendületből állj fel, hogy dolgozhassanak a comb- és farizmaid!

5. gyakorlat:
Feküdj hasra, nyújtsd előre mindkét karodat és homoríts! Próbáld meg ezt a pózt megtartani húsz másodpercig úgy, hogy közben a fejed a törzs meghosszabbítása legyen. Pihentesd az izmaidat tíz másodpercig, majd ezt a gyakorlatot is ismételd meg hétszer!  

 

 (forrás: wellnesscafe.hu )

 

Ha nincs otthon kézi súlyzónk, akkor használjunk ásványvizes palackokat!


És itt van pár bemutatott gyakorlat, hogy ötletet meríts és akár variáld őket:

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: edzés tabata intenzív mozgás otthon végezhető gyakorlatsor


A bejegyzés trackback címe:

https://szamszara.blog.hu/api/trackback/id/tr881941081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Web Analytics
süti beállítások módosítása